Üdvözlünk a blog.hu-n!

 

MEGOLDÁS A 2018-AS KORMÁNYVÁLTÁSRA

 

Megoldást kell találni a 2018-as kormányváltásra.

Megoldás kell a kormányváltásra, mert ha marad ez a rendszer, 2020-ra már nem leszünk az EU tagjai. Mondja ezt a Széchenyi-díjas Bojár Gábor és rajta kívül mondják sokan mások is. Mint ahogyan azt is, hogy 2018-ban mindenképpen le kell váltani ezt a rendszert, mert ha nem lesz kormányváltás, akkor Magyarországnak befellegzett. Magyarország Európa peremére kerül és Putyin bábjává válik. Az emberek tömegesen menekülnek el nyugatra. Kiüresedik az ország, nem lesz elég munkaerő. Az állam fenntartásához szükséges bevétel előteremtése is nehézségekbe ütközik. A 2018-as kormányváltás az utolsó lehetőség, hogy mentsük magunkat és az országot. / Forrás: Magyar Civil blog. /

A jelenlegi felállásban a pártok bármilyen szövetséget kötnének, a választási matematika alapján nem lehetséges a FIDESZ legyőzése 2018-ban. Egyedül indulva pedig pedig még inkább kizárt a győzelem bármelyik ellenzéki párt számára. Új megoldás kell és új logika, ami valós esélyt jelenthet a 2018-as választási győzelemhez. Megoldás kell, ami egy oldalra hozhat 2,5-3 millió szavazót, vagy olyan, ami leszakíthat a FIDESZ szavazótáborából 1 millió főt, de még jobb lenne olyan megoldás ami mindkettőre képes.

Persze lehet álmodozni és lehet önámításba menekülni, a 2014-es választás előtti időszakot újra végig játszva, hogy majd a rejtőzködő szavazók hozzák el a változást, de ez a vereség előre megírt forgatókönyvét jelenti az ellenzék számára.

Megoldás kell, működő, előzetesen tesztelt és 1000 fős mintán közvélemény-kutatással igazolt megoldás. Olyan a közvélemény-kutatás révén igazolt, most és a 2018 áprilisában is működő megoldás, ami alapot adhat arra is, hogy bejelenthető legyen: a FIDESZ már most elvesztette a 2018-as választást.

MEGOLDÁS: KÖZÖS ÜGY, KÖZÖS ÉRDEK

Mi lehet a megoldás? Egy olyan közös ügy, közös érdek, ami azonos oldalra hozhat 3 millió választót, a kormányváltáshoz szükséges 3 millió szavazatot. A helyzet az, hogy már létezik ez a megoldás, létezik ez a közös ügy és ebből eredő közös érdek.

/ A Magyar Civil Portál tulajdonosa hozzájárult, hogy a magyarcivil.hu alatti portálon lévő tartalom, szöveg, innováció, kép, megnevezés és jelölés felhasználható legyen az ujmegoldas.blog.hu alatti blog készítéséhez. /

/ A Magyar Civil Vagyok blog szerzője engedélyezte, hogy a blog tartalma, szövegei forrásanyagként felhasználhatóak legyenek az ujmegoldas.blog.hu alatti blog készítéséhez. /

Az ügy a korrupció, pontosabban a korrupcióból bevételi forrást teremtő korrupciós bírság. A korrupciós bírság egyszerű értelmezhetőségében és az igazságérzetre irányuló hatásában felülmúlhatja a fideszes rezsicsökkentést.

/ A korrupciós bírság - elnevezését és tartalmát illetően is - a Magyar Civil Portál más tartalmával együtt jogilag védett szellemi termék, amely felett a Magyar Civil Portál tulajdonosa rendelkezik. /

A különböző kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy Magyarországon sokan akarnak változást, ugyanakkor a változást akarók nagy része jelenleg nem lát ennek végig vitelére alkalmas politikai erőt. A több irányból közelítő kérdésekre adott válaszokból az a következtetés vonható le, hogy 2018-ban csak a választókat személyesen is érintő ügyre, a sorsukat közvetlenül befolyásoló érdekre épülő kampány, illetve egy új politikai elittel induló választási párt lenne képes felforgatni a már hosszabb ideje beállt állapotot. Ilyen ügy lehet a korrupciós bírság és az abból indítható jóléti fordulat és ilyen választási párt lehet a Magyar Civil Mozgalom választási pártja. De elképzelhető a létező politikai erők vagy ismert, népszerű politikusok által a választás előtt nem sokkal létrehozott választási párt is, illetve a Magyar Civil Mozgalommal szövetségben létrehozott választási párt is.

Az a választói kör, ahol a kormányváltáshoz szükséges számú szavazat elérhető, csak a személyes érintettség révén hozható ki a választói passzivitásból. A személyes érintettség egzisztenciális vonalon értendő és világos üzenet kell hozzá, ami tudtára adja, hogy mikor lesz jobb neki és mitől. A programalapú meggyőzésnél jóval nagyobb az esélye az érdekalapú szavazási hajlandóság motiválásának. Úgy néz ki, hogy erre jelenleg a Magyar Civil Mozgalomnak van kész kampányanyaga.

KORRUPCIÓS BÍRSÁG

" A hírtelevíziók beszélgetős műsoraiban ismétlődő téma: hogyan kellene a korrupciót úgy érzékeltetni a választókkal, hogy annak hatása legyen a választásra. Akik tízezrekből élnek azok számára felfoghatatlanok az ellopott milliárdok. A választók többségét nem is igazán érdekli a korrupció. Általános vélekedés, hogy számára mindegy melyik politikai oldal képviselői nyúlják le a közpénzt, attól neki nem lesz se több, se kevesebb. Egy dolog biztos, hogy aki hozzáfér az el is veszi, el is teszi. "

" A korrupciós bírság viszont már egy új dimenzióba helyezi a korrupció témáját. A történetbe bevonva közvetlenül érintetté válik a választó. A korrupciós bírsággal rövid idő alatt visszaszedhetők a korrupcióval, csalással lenyúlt közpénzek és egy robinhoodos fordulattal azt a nép kapja, extra nyugdíjemelés, közalkalmazotti béremelés, minimálbér adómentessége, jobb egészségügyi ellátás, számos más juttatás, összességében egy jóléti fordulat keretében. A választó közvetlenül érintetté és érdekeltté válik a korrupcióval lenyúlt közpénzek visszavételében. Egyben az is világos lesz a választó számára, hogy csak akkor juthat a korrupciós bírsággal visszaszedett pénzből az őt megillető részhez, ha kormányváltás lesz és az kerül hatalomra, aki bevezeti a korrupciós bírságot. Ez pedig az ő szavazatától függ. Akkor lesz extra, 20 %-os nyugdíjemelés, béremelés, minimálbér adómentessége, sokkal jobb minőségű gyógyítás, jóléti fordulat, ha a kormányváltásra szavaz, ha a korrupciós bírság bevezetésével kampányoló választási pártra szavaz. "

A kis mintán történő mérések alapján kijelenthető, hogy a korrupciós bírság és a havi 20 ezer forintos nyugdíjemelés témájával kampányoló választási párt biztos győzelmet, kétharmados győzelmet aratna a 2018-as választáson.

Csakhogy kis mintás kutatással nem lehet a nyilvánosság elé állni. 1000 fős mintán végzett közvélemény-kutatással már igen. Ha az 1000 fős mintán végzett közvélemény-kutatás ugyanezekre a kérdésekre hasonló eredményt hozna, akkor ki lehetne állni a nyilvánosság elé, hogy a közvélemény-kutatás adatai igazolják, a Fidesz már most elveszítette a 2018-as választást.

ÉRDEKALAPÚ MOTIVÁCIÓ

Különböző kérdések révén azt vizsgálva, hogy mi hozhat szavazókat és mi indíthat el leszakadási effektust, a személyes érintettség és az érdekalapú motiváció messze megelőz mindent. A befolyásolhatóság vonatkozásában élen áll a nyugdíjas korosztály, nyilván a nyugdíjasok jelentős részének alacsony járadéka és nehéz életkörülményei miatt. Több mint 1 millió nyugdíjasnak 100 ezer forint alatt van a havi nyugdíja, amiből lakást fenntartani, rezsit fizetni és a mai árak mellett megélni több mint művészet. Ma Magyarországon 2 millió nyugdíjas és 600 ezer járadékos az államtól kapja jövedelmét, járandóságát. Esetükben létezhet olyan érdekazonosság, például egy jelentős nyugdíjemelés, ami nagyon rövid idő alatt egy szavazói táborba hozza őket külön szervezés nélkül.

A pártok szavazótáborát veszélyeztető leszakadási effektust vizsgálva, az leginkább a Fidesz szavazótáborát rendítheti meg. A Fidesz szavazóinak több mint fele nyugdíjas. A Fidesz szavazóinak 62 %-a 60 éven felüli. Ezt figyelembe véve érthető, hogy a kormánypártinak mondott média miért támadja a Jobbikot nyugdíjas fronton azzal, hogy tiszteletlen, sértő, lekezelő a nyugdíjasokkal, az idősekkel. Bíznak abban, hogy az idős emberek sértődősek, számosan valósnak hiszik az ilyen cikkek tartalmát, ezzel nyugdíjasokat, idős választókat szakíthatnak le a Jobbiktól, akik átállnak a Fidesz szavazói közé. A Fidesz a mérések szerint főként vagy leginkább ebből a korosztályból tudja erősíteni szavazótáborát.

A korrupciós bírság a rezsicsökkentéshez hasonlóan nagyon sok magyar állampolgár anyagi helyzetét érintené, így befolyásolná szavazási hajlandóságát és feltehetően szavazatát is. A korrupciós bírság bevezetése azt jelenti, hogy a kormányváltás után a Korrupcióellenes Hivatal korrupciós bírság formájában visszaszedi a csalással, korrupcióval lenyúlt közpénzeket, túlszámlázásokat és ebből finanszírozható válik majd egy jóléti fordulat, pl. a havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelés, 100 ezer forintig a bér adómentessége, az orvosok, ápolók bérének jelentős emelése, 100 db CT és MR beszerzése. Az iskolázott és az egyszerű, kevésbé iskolázott szavazó számára is könnyen értelmezhető, nyilvánvaló helyzet, hogy a korrupciós bírság elégtételt jelenthetne az igazságérzetnek, fedezetet jelentene a havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelésre, béremelésre, 100 ezer forintig a bér adómentességére, számos juttatásra, egészében jóléti fordulatot hozna, de ehhez kormányváltás kell. Le kell váltani a Fideszt.

A fideszes nyugdíjasok számára is nyilvánvaló lenne, hogy vagy önmagukra, a havi 20 ezer forintos nyugdíjemelésre szavaznak vagy a Fideszre, mert kormányváltás nélkül nincs havi 20 ezer forintos nyugdíjemelés. Ki lenne az az őrült, aki lemondana évi 240 ezer forintról - ennyit hozna a havi 20 ezer forintos emelés - hogy Orbánra és a Fideszre szavazzon. Sok szavazatot hozna a nyugdíjasok hozzátartozóinak köréből is. Sok fiatal nem tudja támogatni a szüleit pénzzel, de támogatná szavazatával, hogy nyugdíjas szülei megkapják a havi 20 ezer forintos nyugdíjemelést. A havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelés nem csupán 1 millió magyar nyugdíjas életében hozhat könnyebbséget, hanem leszakíthatja a Fidesz szavazóinak felét is. A Fidesz szavazóinak 62 %-a 60 éven felüli.

Korrupciós bírságból havi 20 ezer forintos nyugdíjemelés

A korrupciós bírság bevezetése azt jelenti, hogy a kormányváltás után a Korrupcióellenes Hivatal korrupciós bírság formájában visszaszedi a csalással, korrupcióval lenyúlt közpénzeket, túlszámlázásokat és ebből finanszírozható válik majd egy jóléti fordulat, pl. a havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelés, 100 ezer forintig a bér adómentessége, az orvosok, ápolók bérének jelentős emelése, 100 db CT és MR beszerzése. A havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelés nem csupán 1 millió magyar nyugdíjas életében hozhat könnyebbséget, hanem leszakíthatja a Fidesz szavazóinak felét is. A Fidesz szavazóinak 60 %-a 60 éven felüli.

A kormányváltást követően létrejövő Korrupcióellenes Hivatal minden közpénz, állami, önkormányzati és uniós pénz felhasználójától kérhetne tájékoztatást, kimutatást, jelentést a felhasználásról 2010-től. Ennek elmulasztása, hiánya bírságolható. A felhasználás bizonylatolásának ellenőrzése során feltárt hiányosságok ugyancsak súlyos bírságot vonhatnak maguk után. A korrupciós bírság mértéke a csalárd módon ellopott, nem a megjelölt célra használt közpénz esetében a összeg teljes mértékét is elérheti. A 63 ezer milliárd forint összegű uniós támogatás legalább harmada érintett korrupcióval egyes elemzések szerint, ami 15-20 ezer milliárd bevételt hozhatna a költségvetésnek korrupciós bírságból. Lennének olyan oligarchák, akiknek teljes vagyonát elvinné a korrupciós bírság és nem sok éves bírósági tárgyalás után, hanem hónapok alatt lerendezve. Az adó módjára beszedhető korrupciós bírság fejében ház, ingatlan, autó, bármi lefoglalható lenne.

68-95 % közötti támogatottság, biztos kétharmad

A kis mintán történő mérések azt mutatják, hogy a - " Szavazna Ön a korrupciós bírság bevezetésével finanszírozható jóléti fordulatot ígérő választási párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére? Szavazna Ön a korrupciós bírság bevezetéséből finanszírozható havi 20 ezer forint nyugdíjemelést ígérő választási párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére? Támogatná szavazatával szülei, nagyszülei havi 20 ezer forintos nyugdíjemelését? Egyetért Ön a korrupciós bírság bevezetésével, amiből befolyó költségvetési bevétel fedezné a minden nyugdíjasnak egységesen járó havi 20 ezer forintos nyugdíjemelést, a bér adómentességét 100 ezer forintig, az egészségügy helyzetének azonnali rendezését, az orvosok, ápolók, közalkalmazottak jelentős béremelését, összességében pedig a legalább 10 évig kitartó jóléti fordulatot? Önnek nyugdíjasként a saját érdeke vagy pártja támogatása a fontosabb? " - típusú kérdésekre adott válaszok esetében a támogatottság 68-95 % között mozgott.

A kis mintán történő mérések alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a korrupciós bírság, a havi 20 ezer forintos nyugdíjemelés témájával kampányoló választási párt vagy szövetség biztosan győzne a 2018-as választáson.

Ez a megoldás nem csupán szavazatot hozna, hanem máshonnan jelentős számú szavazatot leszakítana. Merőben más úgy viszonyítani a szavazatok megoszlását, hogy a FIDESZ szavazóit megingathatatlan, biztos 2 milliós szavazói blokknak tekintjük vagy úgy, hogy ez a megoldás leszakíthatja a FIDESZ szavazóinak akár felét is, így már nem 2 millió, hanem jóval kisebb szavazói bázis jelenti a viszonyítási alapot.

Ha az 1000 fős mintán végzett közvélemény-kutatás adatai igazolnák a kis mintás felmérések eredményét, akkor ki lehetne állni a nyilvánosság elé, hogy a Fidesz már most elbukta a 2018-as választást, ami történelmi fordulópont lehetne. Fordulópont lenne a magyar politikában, a szövetségek kötésében, a politikai erővonalak átrendeződésében is.

Korrupciós érintettség

A gyűlölt és sokat támadott korrupció üdvös hozadéka lehet, hogy a kormányváltást követően 2-3 kormányzati cikluson keresztül is fenntartható a korrupciós bírságokból származó költségvetési bevétel révén finanszírozható jóléti fordulat, a jóval kedvezőbb életszínvonal és életminőség. Ennyi idő alatt pedig beérhetnek azok az új gazdaságfejlesztések is, amelyek a korrupciós bírságok kifutása után pótolják az emiatt kieső költségvetési bevételt.

Egyik párt elnöke televíziós műsorban szakértőkre hivatkozva állította, hogy számításaik szerint 12 ezer milliárd forint tűnt el állami és uniós támogatásokból. Amiben nagyjából egyező a szakértők véleménye, hogy 15-20 ezer milliárd forintra tehető az az összeg, ami részben eltűnt, kisebb részben pedig nem a megjelölt célra, hanem magáncélra lett felhasználva a támogatásokból.

Az elmúlt 7 évben állami és uniós forrásokból kifizetett pénzek esetében igen nagy mértékben létezhet korrupciós érintettség. Nehéz lenne százalékos értéket még becslésként is megadni a korrupció, de akár a csalás vonatkozásában is. Van ahol csak 30 %-os a túlszámlázás, másutt 300 %-os vagy még magasabb. A híradások például a vizes világbajnokság esetében 500 %-os túlszámlázásokat is említenek, konkrét példákkal igazolva, hogy ugyanazt a projektet máshol ötödannyi pénzből vagy még kevesebből megcsinálták. Általános vélemény, hogy szinte minden dupla vagy inkább háromszoros áron épült Magyarországon ami állami vagy uniós pénzből lett finanszírozva.

Az állami támogatások és az uniós támogatások körében kifizetett és a feltételezés szerint korrupcióval érintett pénzek esetében 15-20 ezer milliárd forint lenne beszedhető korrupciós bírságként előzetes becslések szerint.

Az állami pénzekből finanszírozott beruházások esetében, a közbeszerzések körében kifizetett korrupcióval érintett pénzek esetében az előzetes becslések szerint 5-10 ezer milliárd forint lenne beszedhető korrupció bírságként.

Az önkormányzatok pénzéből és a közintézmények pénzéből kifizetett pénzek vonatkozásában nincs a korrupciós érintettséget elemző becslés, ugyanakkor ezek a pénzek is beletartoznának abba a körbe, amely esetében alkalmazható korrupciós bírság. A versenyszférában, azon ügyletek esetében, ahol nem mozgott, nem került felhasználásra közpénz, áttételesen sem, ahol piaci szereplők szerződtek és állapodtak meg, nem lenne alkalmazható a korrupciós bírság, sem az ahhoz kapcsolódó bármilyen eljárás vagy vizsgálat.

A felső értékhatárokat figyelembe véve, a beszedhető korrupciós bírság 30 ezer milliárd forint lenne. Nagyon óvatos becsléssel, ennek csak a fele, 50 %-a vagyis 15 ezer milliárd forint lett figyelembe véve a jóléti intézkedések és a jóléti fordulat említésekor, ami nem azt jelenti, hogy ne lenne beszedhető a 30 ezer milliárd forint.

Kitaposott út

A bírságolás új kultúráját és szisztémáját az Orbán-kormány teremtette meg, így a korrupciós bírság bevezetésével nem járatlan, hanem kitaposott úton lehetne haladni. A korrupciós bírság kiterjedhetne a korrupció felderítését segítő kötelező adatszolgáltatásra, pontosabban annak elmulasztására, hiányosságára, a feltételezés szerint korrupcióval érintett támogatás, egyszerűbben pénz felhasználásának bizonylatolására illetve annak hiányosságaira, a felhasználás céljainak teljesítésére illetve nem teljesítésére és más hasonló jellegű tényezőkre.

Ami a bírságolás mértékét, a korrupciós bírság lehetséges mértékét illeti, ugyancsak az Orbán-kormány e körben alkalmazott gyakorlata lehet az irányadó. Amikor elindult a nemzeti trafikok működése és betiltották a kis boltokban a cigaretta és a dohánytermékek árusítását, akkor lépett hatályba az a rendelkezés, ami 500 millió forintot jelölt meg a bírság felső értékeként, amennyiben egy kisbolt akár egy doboz cigarettát eladna engedély nélkül. Ha a maximum ezer forint értékű egy doboz cigaretta engedély nélküli árusítása esetében a bírság felső határa 500 millió forintban lett megállapítva, akkor ebből kiindulva a korrupciós bírság felső határa 5 milliárd vagy akár 50 milliárd forint is lehet.

Ez a típusú bírságolás illetve ennek szabálya végigjárta az összes utat, a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság is rendben lévőnek találta, így ez ilyen szempontból sem támadható.

Forrásanyag

A kormányváltás után létrejövő Korrupcióellenes Hivatal számára hasznos forrásanyagot jelentene a nyomtatott és online sajtó, különböző portálok és televíziók, főként hírtévék birtokában lévő számos olyan anyag, ami az állami és uniós pénzek, önkormányzati pénzek felhasználása során észlelt visszaélésekre derített fényt, visszásságokra, korrupcióra világított rá. A forrásanyag gazdája, tulajdonosa döntené el, hogy a Korrupcióellenes Hivatal rendelkezésére bocsátja ezeket az anyagokat. Amennyiben igen, úgy ellentételezés járna érte, hiszen sok munkát fektettek az ügyek felderítésébe, helyszíni kiszállásokba, nyomozásokba, hasonlóan a részletek felkutatására és ellenőrzésére, a rendszerezésre. Az ellenérték összegszerűen akár 1 évre is biztosíthatná az anyagot átadó portál, hírtévé működési költségét, mert ez a Korrupcióellenes Hivatalnak is hatalmas előny és költségmegtakarítás lenne. Másrészt az induláshoz rendelkezésre állna egy lista, a hozzá tartozó anyagokkal, hogy hol kell kezdeni vizsgálatot, hol kell adatszolgáltatást kérni először.

Megjegyzés: az eredeti forrásanyag és részletes tartalom a magyarcivil.hu alatt elérhető Magyar Civil Portálon található, az ügy támogatására történő felajánlások fogadására alkalmas bankszámla, a magyarcivil.hu alatti Magyar Civil Portál alján található.